Forside

Vild med vin

Gløggelig jul!

Tid til Gløgg

Juletiden er over os, og det betyder tid til… gløgg! Men hvad er gløgg, og hvordan er det opstået? Og endnu vigtigere; hvordan skal det drikkes?

Gløgg, glüwein, mulled wine og vin chaud

Kært barn har mange navne

Gløgg er nemlig ikke længere bare kedelig og kvalm, varm rødvin med mysli, som er en nødvendighed mere end en fornøjelse for at holde varmen, mens man vandrer hvileløst rundt i Tivoli og kigger på forlystelser, som man alligevel er for bange til at prøve. For eksempel kommer gløgg også i hvide udgaver, ligesom der også finder varianter, som kan drikkes kolde. Derudover går man aldrig helt galt i byen ved at tilføje lidt mørk rom.

Gløggens historie går helt tilbage til det gamle Grækenland, hvor det var meget almindeligt med søde og krydrede vine, og senere begyndte franskmændene også at opvarme deres cognac og tilføje sukker, og senere blev cognacen så erstattet af vin, som vi kender det i dag. Og selvom vi danskere måske godt kan lide at tage patent på gløggen som vores originale og hyggelige juledrik, så findes den også i andre lande og går bl.a. under navnet glüwein i Tyskland, vin chaud i Frankrig og mulled wine på engelsk.

Varm eller kold?

Der findes som sådan ikke en rigtig eller forkert opskrift, når det kommer til at lave gløgg, men da det oftest konsumeres i december måned, vil der næsten altid indgå de mere eller mindre julede noter som kanel, kardemomme, appelsin, æble, nellike, ingefær, allehånde og stjerne anis, ligesom drikken oftest tilføres mandler og rosiner. De fleste forbinder nok også gløgg med rødvin, men det kan faktisk lige såvel laves på hvidvin, hvilket giver et mere friskt og citrusagtigt præg.

Til gengæld er der bred enighed om, at gløgg skal drikkes varm, og det giver da også god mening taget årstiden i betragtning. Det er også hyggeligt at varme sine hænder på, mens den øget mængde alkohol sørger for varme i kroppen. Dog vil vi her hos Wineandbarrels gerne udfordre præmissen om, at gløgg skal drikkes varm. Der findes nemlig et ganske fint udvalg af gløgg, som kan drikkes direkte fra køleskabet og giver et mere friskt og læskende udtryk. Derudover findes der endda udgaver af gløgg, som kan blandes med tonic, og dermed har man en fantastisk julecocktail inden og/eller efter julemiddagen.

Andet er der ikke at sige, end at det blot handler om at kaste sig ud i det og finde en spændende opskrift på sin egen gløgg, og så kan man altid tilpasse den, som man vil, om det så er i form af et generøst skvæt mørk rom, eller om den skal serveres over isterninger.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik. Du kan altid afmelde dig igen.