Vild med vin
1, 2, 3, grill!
Vin til sommerens hyggelige grillaftener
Sommeren er over os, og vi befinder os i grillsæsonen og dermed er det oplagt og fordelagtigt at vide, hvilke vine som gør sig godt til grillkul, solskin og hyggelige aftner i godt selskab. Det er værd at bemærke, at vi tager udgangspunkt i gammeldags, klassiske grilning på trækul, men skulle du være den glade ejer af en gasgrill, så kommer grillpolitiet ikke efter dig, hvis du finder inspiration i den følgende tekst.
Selvom det siges, at man nærmest kan grille alt, så tages der her primært udgangspunkt i kød, da det trods alt er dette, som de fleste forbinder med at grille. Og dermed ikke sagt, at vegetarer og veganere skal stå af her, for der vil også blive inkluderet eksempler og forslag til grillet fisk og grøntsager.
Hvilken vin går bedst til grillmad?
Helt generelt kan det siges, at mad på grillen har det godt med sødmefulde vine. Og her taler vi ikke om portvin, Sauternes eller andre typer dessertvin men om rødvine, oftest oversøiske og gerne med høj alkohol samt noget fadlagring. Grunden til dette er bl.a. den røg, som uundgåeligt følger med udendørs grilning samt det faktum, at grillet kød ofte bliver ledsaget/dækket af sødmefulde sovser, marinader og glaseringer. Derfor er en god huskeregel, at man ofte skal udskifte den mere tanninrige rødvin, som ellers passede så godt til den pandestegte bøf i køkkenet, med en mere blød og sødmefuld en af slagsen, når man bevæger sig udenfor til havegrillen.
Når der tændes op i grillen, ledes de flestes tanker måske over på rødvin til at ledsage aftenens måltid, men faktisk kan hvidvin i flere tilfælde også klare opgaven. Har man fx at gøre med en grillet majskolbe (som naturligvis efterfølgende vendes i smør) eller et stykke grillet laks, så kan en oversøisk chardonnay fra USA eller Australien klare jobbet ganske fortrinligt. Er man ikke så glad for den medfølgende fedme og de smøragtige noter, så kan en aromatisk gewurztraminer også gå an.
Grillet kylling og steak
Grillet kylling er en anden klassiker på havegrillen men også et godt eksempel på, at vinen skal udskiftes, når man bevæger sig fra ovnstegning til grillen. For hvor lettere, frugtigere vine som Pinot noir generelt er fremragende til ovnstegt kylling, så kræver kyllingen på grillen lidt mere gods og fylde. Dette kunne fx være i form af saftig og kraftig Barbera eller oversøisk Merlot eller Zinfandel.
Endnu et konkret eksempel på, at man bør skifte geografi (om end ganske lokalt) er, når der er med lam at gøre. Her vil den garvesyreholdige rødvin fra Nordrhône fremstå for tør, hvor en mere blød og frugtig sag fra det sydlige Rhône klarer sig markant bedre. Alternativt er oversøisk Zinfandel eller Shiraz altid et sikkert hit.
På samme måde bør man med grillet steak skifte fra Europa til den nye verden, da tanninerne bliver mere balanceret, vinene bliver blødere, frugtigere og ofte har haft længere tids fadlagring. Cabernet sauvignon fra Californien er her en oplagt ledsager men prøv også gerne med Malbec fra Argentina, Camenère fra Chile eller Syrah/Shiraz fra hhv. Sydafrika eller Australien.