Forside

Vild med vin

Tyvstart på rosésæsonen

Den perfekte sommerdrik

Sommeren nærmer sig med dejlige hastende skridt, og i den forbindelse tager vi et kig på den ultimative sommerdrik, nemlig rosé. For der findes vel næppe noget mere tiltrækkende og lokkende på en varm sommerdag end et friskt, køligt og læskende glas rosé under eftermiddags- eller aftensolen? Når det så er sagt, så kommer rosé naturligvis i forskellige varianter, og det er bl.a. det, vi tager et kig på. Helt lavpraktisk kan det dog have sine fordele først at dykke ned i, hvad rosé rent faktisk er, for på trods af hvad Rytteriet ellers siger af sandheder, så er det ikke bare rødvin og hvidvin blandet sammen!

Minder rosé mest om rødvin eller hvidvin?

Der, hvor forvirringen måske kan opstå er, om rosé minder mest om rødvin eller hvidvin. Smags- og opbevaringsmæssigt kan man sige, at det minder mest om hvidvin, da rosé skal drikkes kold, men rent teknisk så er rosé altid lavet på blå druer altså de druer man også bruger til at lave rødvin. Druerne bliver presset, hvorefter drueskallerne hurtigt fjernes fra mosten inden macerationen, så vinen kun tager minimal farve af skallerne. Tilsvarende med rødvin bliver drueskallerne liggende i længere tid, hvilket er med til at give den rødlige og mere mørke farve. Med rødvin kan skallerne også blive liggende i kortere eller længere tid, hvilket bl.a. er med til at bestemme rødvinens endelig farve.

En anden god huskeregel, når det kommer til rosé er, at det faktisk er det modsatte af orangevin. Med orangevin er der tale om grønne druer (altså hvidvinsdruer), som får lov til at ligge længere tid med mosten under macerationen, og dermed resulterer i hvidvine med mørkere farve = orangevin.

Eftersom rosé er lavet på rødvinsdruer, kan der i teorien findes rosé i alle rødvinsproducerende lande, og det gør der faktisk også, selvom nogen lande som især Frankrig men også Italien og Spanien, gør sig mere i det end fx USA, Australien eller Sydafrika.

Rosé bærer præg af land/område

Ligesom med rød- og hvidvine bærer rosé selvfølgelig præg af det land/område/terroir, hvorfra de kommer og varierer naturligvis også i smag afhængigt af druetypen. Dvs. en rosé (https://philipsonwine.com/vin/alle-vine/typer/rosevin) lavet på ren Pinot noir vil smage markant anderledes end en lavet på Tempranillo eller Zinfandel. I teorien bliver alle druetyper brugt til rosé, men der er afgjort druer, som er mere udbredte i roséens verden. Blandt de mest populære kan nævnes Grenache/Garnacha, Pinot noir, Sangiovese, Mouvédre/Monastrell, Tempranillo, Shiraz/Syrah, Montepulciano, Zweigelt og Cinsault, men falder man over en flaske rosé lavet på en anden drue, skal dette ikke betragtes som en advarselslampe. Og ligesom med rød- og hvidvine kan rosé naturligvis også bestå af blends af to eller flere forskellige druer. 

Mørk eller lys rosé?

Noget, som blikket og snakken ofte falder på, når det kommer til rosé, er farven. Mange folk sværger til den lette, lyserøde laksefarvet stil, hvor en mere mørk og rødlig farve kan virke afskrækkende, fordi den måske leder tankerne hen på noget sukkersødt stads. Det er da også korrekt, at de lysere roséer oftest er de mest friske og læskende, men en mørk rosé behøver ikke per definition at være sød. Den mørke farve kan også være et udtryk for, at der er tale om en kraftig, dyb og kompleks rosé, som har brug for noget mad ved siden af sig, og det er bestemt ikke en dårlig ting.

Kombiner din rosé med maden

Når det kommer til at kombinere rosé med mad, så er der faktisk flere muligheder, end man måske umiddelbart skulle tro. Fordi rosé er rig på syre og frugt, er det en glimrende ledsager til retter med stærke krydderier eller en masse hvidløg. Dette kunne fx være en stærk wok-ret eller den klassiske franske fiskesuppe bouillabaisse. De mere elegante roséer er også udmærket til sushi, tapas bestående af salte og stærke skinker/pølser samt til en ikke-for-fed grillet fisk. Har man fået fat i en af de mere sødmefulde roséer, så er det bare med at finde de friske danske jordbær frem, men se gerne bort fra piskefløden på 38%!

Men lad det bare blive sagt én gang for alle: Rosé smager bare altid godt for sig selv, når bare solen skinner. Og er man i tvivl, om det er rosévejr eller ej, så kan man altid tjekke følgende hjemmeside

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik. Du kan altid afmelde dig igen.