Forside

Vild med vin

5 tips om vin til maden

De fleste kender nok situationen.

Man sidder på en dejlig restaurant, har udset sig aftenens menu, og så mangler der bare et lækkert glas vin.

Men så begynder panikken at brede sig. For hvilken vin er det nu lige, der er bedst til pighvar? Og tænker sommelieren, at jeg er en komplet nybegynder, hvis jeg vælger noget andet end en fyldig rødvin til min steak?? HJÆLP!

I virkeligheden findes der ikke forkerte valg, når du skal matche aftenens menu med det helt rigtige glas vin. Synes du, at vinen passer godt til maden? Fint, så er det et godt match. Længere er den faktisk ikke. Men når det er sagt, så er der da nogle tips, der kan være gode at have i baghovedet, når du sidder ved siden af førnævnte sommelier. Vi har samlet 5 af slagsen til dig.

1. Match med den dominerende smag

Den klassiske måde at matche vinen til din mad er, at tage udgangspunkt i det kød, eller den fisk, som du skal spise. Det er der som sådan heller ikke noget i vejen med, men du kan med fordel også vælge at tænke på, hvilken smag, der er den dominerende i retten. Det er klart, at hovedingrediensen har indflydelse på rettens smag, men ganske ofte har saucen eller tilbedredningsmetoden lige så meget at sige.

2. Smagenes intensitet skal være i balance

Det er en god tommelfingerregel, at vinens intensitet skal kunne matche intensiteten i madens smag. Du er derfor godt på vej, hvis du vælger en let vin til let mad, en fyldig vin til tungere mad etc. Denne balance mellem vin og mad giver ro i både sjæl og smagsløg.

En anden god huskeregel når man matcher mad og vin er ”sødme med sødme”. Det giver måske sig selv i forhold til desserter, men det gør sig faktisk også gældende med for- og hovedretter. Der er fx en grund til, hvorfor mange danskere foretrækker Amarone til julemaden eller Ribera del Duero til lammet. Sødmen i vinen komplimenterer nemlig julens søde tilbehør i form af rødkål, brunede kartofler, ribsgelé og hvad der ellers måtte indfinde sig på julebordet.

3. Hvid til fisk og rød til kød? Ja, men ikke altid!

Et glas hvidvin til fisken, og et glas rødvin til bøffen. Lyder det som noget du har hørt før?

Det er der bestemt også en god grund til, men det behøver ikke altid at være sådan.

Det er korrekt, at rødvin langt henad vejen passer godt til rødt kød, men det behøver ikke nødvendigvis at være hverken en kraftigt, fyldig eller tung rødvin, for dette kommer naturligvis an på typen af kød. Fx er kalvekød markant lettere og mere sødmefuldt i smagen end oksekød, ligesom der er stor forskel på fjerkræ. Pinot noir fra Bourgogne er altid et sikkert hit til kylling, men vil sjældent have nok krop og tyngde til fx and.

Det, som der helt konkret og teknisk gør rødvin til en god ledsager til rødt kød, er tanninerne/garvesyren, altså det som gør, at rødvinen føles tør i munden. Tanninerne går nemlig ind og angriber proteinerne i kødet og skaber en perfekt symbiose. Dette er grunden til, at Barolo altid går godt til rødt kød men ofte kan virke lidt for voldsom som stand alone vin.

4. Geografien kan hjælpe dig

Det er oftest ikke tilfældigt, når vine fra et bestemt land eller område passer godt til det lokale køkken. Det er der nemlig blevet tænkt over i tidernes morgen, da druerne dengang blev plantet. Derfor kan man ofte tage udgangspunkt i den lokale/nationale vin til de ditto retter. Af eksempler kan nævnes Barolo fra Piemonte til trøfler, Malbec fra Argentina til grillmad, amerikansk zinfandel til barbecue med sødmefulde marinader.

5. Vær modig!

Hvad er det værste, der kan ske, hvis du kommer til at vælge en vin, der ikke passer til dit måltid? Tjah, det er i hvert fald ikke verdens undergang. Tværtimod er du nu bedre stillet, og har mere viden med dig, næste gang du skal matche vin til maden. Der venter dig med andre ord mange gode oplevelser, hvis du er eventyrlysten, modig og tør tænke lidt ukonventionelt i dit vinvalg.

God fornøjelse!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik. Du kan altid afmelde dig igen.