Vild med vin
Sådan bliver du klogere på vin
Guides, guruer og guldgruber
Det er umuligt at vide alt om vin og detaljeringsgraden er uendelig, hvis du bliver ved med at søge ny viden. Medier, guides og guruer kæmper sammen med forhandlerne om din gunst. Svælg i det!
Når man går fra at være forbruger og nyder af vin, hvor favoritproduktet er den der ”Ad Libitum” eller tre for 100,- til at få appetit på mere, så er det dejligt, at der er så ufattelig megen viden at finde derude.
Der er så megen vinlitteratur, så selv dette forsøg på at nedfælde et par gode konkrete anbefalinger nemt drukner i havet. Men vi vover det ene øje og giver et par gode tips fra os.
Startpakken
Et godt sted at starte som nybegynder er at anskaffe sig en god vingrundbog. Der er masser af information online, men en god analog bog er en rigtig god måde at blive introduceret til et nyt emne på.
Emnet er så bredt og stort, at der er god fornuft i, at en redaktion har redigeret og udvalgt ud fra kriterier om relevans og nytteværdi for læseren.
En allround grundbog om vin, du kan sidde og bladre lidt i og læse udvalgte afsnit. Altså en fagbog, der introducerer dig til alle de mere basale ting såsom hvordan vin overhovedet bliver produceret, hvilke faktorer i tilblivelsen, der har indflydelse på smagen, druesorter, vinområder og de forskellige typer af vin, der findes.
Gode grundbøger
Der kan vi blandt andet på det kraftigste anbefale Den Store Vinbog af Hugh Johnson og Jancis Robinson. Den er på 400 sider og en meget generaliserende bog, der kommer rundt over det hele. Den er der mange gode timers læsning i for de omtrentlige 500 kroner, den koster.
Der er også guf at finde i det encyklopædiske mesterværk Oxford Vinleksikon af Jancis Robinson.
Når grundbogen er på plads er der plads til at dykke længere ned. Det kan man gøre i de mere områdespecifikke bøger som Søren Franks Barolobog, Niels Lillelunds bog om Rhônedalen og i særdeleshed Richard Juhlins ”En Duft af Champagne”.
Guides
Eftersom der dybest set kommer nye produkter mindst en gang om året, når druerne er høstet, vil der uvægerligt også opstå behov for en ny guide, der præsenterer vinene efterhånden som de rammer markedet. Vi har her to eksempler på guides, der betragtes som de mest troværdige og som udkommer i analog form, selv om flere af dem også findes online.
Italienske Il Gambero Rosso findes på engelsk og italiensk. Den er bibelen, der uddeler fra et til tre glas til tusindvis af italienske vine hvert år.
Ækvivalenten i Frankrig hedder Le Guide Hachette des Vins og betragtes i Frankrig som det mest ubestikkelige (af annoncekroner, flotte gaver og lignende) opslagsværk. Udkommer desværre kun på fransk.
Der er en sand myriade af guides derude. Spørg din vinhandler og dine vinøse bekendtskaber om, hvor de søger viden og smagenoter.
Magasiner
Hvis du gerne vil inspireres ved at læse magasiner, er det svært at holde sig til de danske. Der er ganske vist Gastro og Smag og Behag som begge på udmærket vis skriver lidt om vin, men de er ikke kun om vin.
Dedikerede magasiner om vin på dansk er en sjældenhed, og de opstår og går nedenom og hjem i bølger på ca. fem år. Et nyt er dog lige kommet, og det ser lovende ud for Din Vinguide. Fyrtårnet i den danske vinmagasinverden er Vinbladet som har eksisteret siden 1992. Det er med et meget højt fagligt niveau på grænsen til det tørre. Absolut anbefalelsesværdigt til den sultne nørd.
Der findes et hav af gode vinmagasiner i de traditionelt store vinproducerende lande, men for at holde os i det generelle publikum må vi fremhæve de anglofone magasiner. Amerikanske Wine Spectator er en af de helt store spillere. Høj kvalitet, lækkert lay out og en forkærlighed for amerikanske vine og den stil, der ofte associeres med oversøiske vine.
I den anden ende af smagsspektret finder vi det klassiske engelske Decanter, der også har et højt fagligt niveau og lækkert lay out. Her er smagspræferencerne dog mod det mere traditionelle europæiske.
Guruerne
Om nogen står navnet Robert Parker Jr. som synonymet for en guru. Hans magasin The Wine Advocate har siden 1978 bedømt alverdens vine ud fra den berømte og berygtede skala med 100 points. Det hele er tilgængeligt online mod via robertparker.com og er en stor kilde til smagenoter og viden om vinproducenter fra hele verden. Smagen og stilen er til den fyldige og kraftfulde side, selv om Robert Parker selv er trådt lidt i baggrunden og har overladt pladsen til et hold af eksperter med lidt mere rummelige og nuancerede præferencer.
Hvis Robert Parker er kongen, så har vi i modsatte hjørne dronningen: Master of Wine Jancis Robinson. Hendes website jancisrobinson.com er også smækfyldt med smagenoter, men oven i hatten er sitet en sand guldgrube af viden og masser af nyheder. Pointskalaen går til 20, mens stilen og smagen er klart klassisk europæisk.
Begge websites koster omtrent 700 kroner om året for fuldt medlemskab, men hvis man mener det alvorligt, er pengene godt givet ud.
Opsummeringen må derfor være:
For at få din grundviden på plads bør du købe en god grundbog eller to. Gå derefter straks videre og fordyb dig i de mere geografisk specialiserede bøger alt efter ønske og behov.
For at holde dig opdateret er de store guides rigtig gode sammen med et abonnement på en af de store guruer og/eller anerkendte medier. Det kan gøres både analogt og digitalt.
Endelig er der kun denne simple tretrinsraket tilbage:
1) læs
2) smag
3) lær
Gentag fra nummer 1 til 3 og gentag så igen.
God fornøjelse.