Vild med vin
Hvornår er en vin drikkeklar?
Det varierer meget, men der er et par tommelfingerregler
På spørgsmålet om hvor lang tid en flaske vin skal ligge inden man drikker den er der lige så mange svar som der findes vine. Det varierer meget, men der er et par tommelfingerregler, som kan hjælpe.
Nogle gange, når du køber en flaske gemmevin, altså en flaske, som vil have gavn af at ligge mere end et par år, kan lagringspotentialet være angivet på flere forskellige måder.
Når der står, at vinen bør drikkes inden for 10 år, regner man i udgangspunktet fra høståret. Det hænder dog også, at din vinhandler siger det samme, og så kan det være, at der menes fra købstidspunktet. Derfor er det en god idé at udrydde potentiel forvirring ved at spørge om, hvad der menes. Det smarteste er, når det angives, at vinen bør drikkes fra 2018 til 2025. Så er der ikke så meget at komme efter. Og dog…
Hvem kommer rådet fra
Producenter har i udgangspunktet en generel interesse i, at du som forbruger konsumerer din vin hurtigst muligt for derved at øge muligheden for, at du køber en ny flaske af samme produkt. Det er en af årsagerne til at mange producenter anbefaler, at vinen drikkes inden for et par år.
Der kan naturligvis også være tale om vine, der bare er beregnet til at blive drukket unge. Der gemmer sig imidlertid mange sjove og store overraskelser, når man lagrer visse vine, der traditionelt forbindes med hurtig konsumering.
Gammel (50 år plus) champagne kan smage guddommeligt og helt anderledes end ung ditto. Det samme gælder for det traditionelt simple og friske vine fra Muscadet i Loire, der nemt kan ligge i 20 år. Sådanne vine findes der masser af eksempler på, hvor vine kan overraske positivt ved langtidslagring. Igen skal din vinhandler være en god rådgiver.
Smag og behag
Udover den andægtige stemning og de smånostalgiske følelser, der kan opstå, når en flaske, fra før du blev født, bliver åbnet, så er der spørgsmålet om det overhovedet er noget, du kan lide at smage på.
Grundlæggende gemmer man på vin, fordi smagen ændrer sig til noget, ”man” anser for værende bedre. Og smag er jo som bekendt en relativ ting.
Nogle mennesker kan ikke fordrage gammel vin. De synes, det smager ens og at vinen savner frugt, saft og vitalitet. De foretrækker måske at drikke vin helt ungt, også selv store traditionelle gemmevine fra eksempelvis Bordeaux eller Barolo. Hårde tanniner (garvesyre), stor intensitet og god syre er fremragende til især protein- og fedtrige vinterretter.
Andre synes, det er interessant at smage vin, der er fløjlsblødt og nærmest muldet, mens de føler historiens vingesus i glasset.
Og så er der igen dem, der holder af begge dele. Dem, der synes det er sjovt og lærerigt at følge en vins udvikling over tid. Derfor køber de en kasse med 12 flasker, og åbner en flaske i ny og næ, indtil vinen er perfekt moden.
Mange faktorer
Udover forskelle i smagspræferencerne hos dig og dem, der anbefaler en vins lagringstid, er der lagringsstedets variabler. Jo varmere og jo flere temperaturudsving der er i din vinkælder, desto hurtigere vil en vin udvikle sig.
Hvis der for eksempel er angivet, at en given vin kan drikkes mellem 2018 og 2025, vil en varm kælder gøre, at du ikke bør vente til 2025 med at drikke din vin. Det omvendte gør sig gældende i en kold kælder.
Det gælder om at finde sine egne præferencer, kende sin kælder og, ikke mindst, om at smage sig frem. Og endelig kan du, udover at se på reoler til dit kælderrum, gå på opdagelse i vores sortiment af vinkøleskabe, hvis du vil sikre den optimale lagring af dine flasker.
Sæt i gang og prøv dig frem.
God fornøjelse.