Forside

Guides

Den ultimative guide til korrekt opbevaring af vin

Vinopbevaring

Den korrekte og optimale opbevaring af vin kan opsummeres i fem punkter. De er måske ikke alle lige lette at opfylde, men du vil opleve en enorm forskel, hvis du anstrenger dig for at opbevare din vin på den rigtige måde – især hvis den skal gemmes i lang tid.

Der venter enestående smagsoplevelser til den tålmodige, når en korrekt opbevaret vin hældes i glasset. Ud over selve smagsoplevelsen er der også den herlige følelse af slet skjult stolthed og glæde, når du kan åbne den flaske fra dit barns fødeår, du har gemt til konfirmationen, fejringen af en god eksamen, bryllup eller måske ligefrem dit barns sølvbryllup. Det sidste vil nok kræve en nøje udvalgt portvin, og at dit barn er fra en vellykket portvinsårgang.

Det kan godt lade sig gøre at dele sådanne unikke oplevelser med sine omgivelser. I bund og grund er det ikke særligt kompliceret at gemme vin. Det handler dybest set om fred og ro.

1. God vinopbevaring kræver rolige omgivelser

Alfa og omega i forhold til lagring af vin og vinopbevaring er stabilitet og ro. Hvis vi skal se omvendt på det, er det værste sted i hjemmet at placere sin gemmevin i køkkenet oven på skabene, hvor varmen fra madlavning og køleskabet stiger op, og hvor vibrationer fra skabe, der åbnes og lukkes, kan forstyrre vinen. Det har de fleste køkkendesignere efterhånden også lært.

Generelt er det vigtigt ved opbevaring af vin, at der forekommer et minimum af rystelser – så hvis du bor ved siden af en jernbane eller på en husbåd, er det måske værd at overveje, om din vinsamling til langtidsopbevaring skulle bo et andet sted.

2. Din vin har brug for den rigtige temperatur

Temperaturen for langt de fleste vine er optimal omkring 12-16 °C. Ved høj temperatur udvikler din vin sig hurtigere og omvendt ved lav temperatur. Minus 10 °C og plus 35 °C er de ydre, ekstreme grænser, hvor vinen tager skade ved længere tids opbevaring.

Der findes vinskabe, hvor du kan lagre din vin i to temperaturzoner. Det er rart, hvis du bruger dit vinskab til at servere vin direkte fra. På den måde er dine hvidvine, bobler eller roséer på de øverste hylder altid perfekt tempererede til eksempelvis 7 °C, når du skal bruge dem, alt imens resten af din vin ligger i underetagen og hygger sig ved 15 °C.

3. Opbevaring af vin ved den rette luftfugtighed

En høj luftfugtighed er godt, og den ligger ideelt omkring 65-75 %. Hvis der bliver for tørt, risikerer propperne at tørre ind, hvorved der kan komme ilt ind i flasken og ødelægge vinen. Den eneste umiddelbare ulempe ved for høj luftfugtighed er, at etiketterne risikerer at blive grimme og derfor svære at sælge. Et godt lille fif er, at man kan sprøjte et lag hårlak over etiketten for at beskytte den.

Årsmiddel for luftfugtigheden i Danmark er ifølge DMI 77-85 %, så der er i udgangspunktet ikke det store at være bange for, medmindre man stiller sin vin eller vinkøleskab i et usædvanligt tørt miljø pga. opvarmning eller lignende. Vil du være helt sikker på at kunne styre luftfugtigheden nøjagtigt, findes der vinkøleskabe med denne egenskab.

4. Vin skal opbevares koldt, mørkt og stabilt

De allerbedste forhold mellem kulde og mørke, når det gælder vin, svarer nogenlunde til klimaet i en grotte under et bjerg. De er dermed ret sjældne, men mindre kan heldigvis også gøre det. Desuden er vin mere hårdfør, end vi har tendens til at gå og tro. Så ro på – det skal nok gå.

Har du adgang til et lokale eller en ligefrem en kælder, er du blandt de heldige, der kan indrette en ægte vinkælder med vinreoler og det hele. Alternativt kan du overveje at anskaffe dig et vinkøleskab, som giver dig de perfekte lagringsforhold på få kvadratmeter. De fås i mange størrelser og prislejer, og fælles for dem er, at du kan gemme din vin ved stabil temperatur i din lejlighed på femte sal, hvis det skulle være.

Dine vinflasker har det bedst i mørket, så ofte er det en god idé at lade flaskerne ligge i emballager som gaveæsker, pap- eller trækasser for at beskytte mod lys.

5. Der skal være god ventilation

Og nu, hvor vi taler om luft – vinens største fjende er ilten i luften. Hvis korkproppen tørrer ud og ikke slutter tæt, risikerer du, at ilten trænger ind til vinen og nedbryder den. Derfor lægger man flaskerne ned ved længere tids opbevaring. Flasker med skruelåg kan opbevares i hvilken som helst position.

Et bonustip til vinentusiasterne; Der findes teorier om, hvorvidt lagring af vin burde ske i en let opadskrånende position, så både vin og luftboble er i kontakt med proppen. Korken vil fortsat være fugtig, men luften, der vil udvide og sammentrække sig af temperatursvingninger, kan trænge ud gennem korken uden problemer.

Hvis flasken ligger helt vandret, vil luftboblen være for langt væk fra korken, og dermed vil det være vinen, der trænger ud i stedet.

Eksempler ses fra dessertvine med sukret stads omkring kapslen.

Bjarne, specialist

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik. Du kan altid afmelde dig igen.